Ben Elton: Parázs a hamu alatt

Az író nevével még nem találkoztam eddig, ezért utána néztem a neten: Ben Elton angol komikus, író és színműíró. Az angol humor ismert képviselője, stand-up komikus, valamint sikeres tv-sorozatok forgatókönyvírója. 1989-től 2012-ig összesen 14 regénye jelent meg, ezek közül több magyarul is olvasható. A Parázs a hamu alatt című regénye 2004-ben jelent meg magyarul és ez a kiadás került a kezembe.

Ellentétek vonzásában

Ha egyszerűen össze szeretném foglalni egy mondatban, akkor a könyv egy bűnügyi történet, erős szerelmi szállal keverve. A rendhagyósága viszont abban nyilvánul meg, hogy egy hosszú felvezetés után bontakozik csak ki a gyilkosság és szinte a legvégén, mikor már tényleg felteszi az ember a kérdést "na mi lesz már?" következik a csavar. Főhősünk Polly, egy csinos, fiatal angol lány, aki erőteljesen kötődik egykori szerelméhez, Jack-hez, a magas beosztásban lévő amerikai katonához. Polly egy feminista-anarchista békeaktivista, mondhatni hippi életet él, ellenben Jack egy igazi karrierista, akit csak a hadsereg és a saját előrejutása érdekel. Ez az ellentét már a regény elején is megmutatkozik, amikor egymásba szeretnek és a történet végéig nyomon követhetjük ezt a konfliktust. A leírás egész pontos képet ad a korabeli Angliáról, a tüntetésekről, politikai helyzetről, sőt: kifigurázza az angol és amerikai habitus különbségeit is. A cselekményben végig követhetjük Polly és Jack életét, ami a legkevésbé sem párhuzamban halad: a szakításuk utáni 13 év alatt Polly tüntetések aktív résztvevője és karavánok tagja volt, majd hivatalnok lett, míg Jack négycsillagos tábornokká vált, aki a vezérkari főnökök elnöki címére pályázott nagy eséllyel - tehát szemmel láthatóan, óriási társadalmi szakadék tátong kettejük közt. Ami közös bennük, az a múltjuk: lázadásuk a szerelem mellett.

Veled versus ellened

A történet mindeközben egy másik szálon is fut: Peter egy félbolond fiú, aki szerelmével zaklatja Polly-t, folyvást a lakása körül lődörög, telefonon hívogatja és titokban fényképeket készít a lányról. Ez a szál kissé hátborzongató, hiszen sosem tudhatjuk előre, mihez fog kezdeni a zaklató. Peter sűrűn tárcsázza Polly-t, hogy mocskos dolgokat vágjon a lány fejéhez, többször meg is fenyegeti, elviselhetetlenné teszi főhősünk életét. Ebbe a labilis lelki állapotba érkezik meg Jack, aki átlátja a helyzetet a zaklatóval kapcsolatban, de nagyon kevés ideje van, és rövidre szeretné zárni a történetet. Jack megjelenésével azonban, felkavarodnak a régi érzelmek, közben mindkét szereplő úgy gondolja, hogy tévúton jár. Polly egy évtized után is képtelen túltenni magát azon, hogy Jack elhagyta, így nem akarja őt viszont látni - Jack viszont utólagosan egy óriási ballépésnek gondolja a viszonyukat, ami nagyot árthat a karrierjére nézve. Mindketten meg akarnak szabadulni a másiktól.

A leírás néhol pongyolának tűnik, én úgy ítéltem meg, hogy nagyon sokáig húzza az író a cselekményt annak ellenére, hogy csak néhány óra történéseit meséli el. A karakterek alapvetően izgalmasak, a hebehurgya Polly szerethető egyéniség, Jack-et viszont csak körvonalaiban tudtam elképzelni, mintha a saját egyenruhája mögé bújt volna. Túlságosan idealisztikus amerikai katona, aki nem tudja elfogadni mások véleményét, igazából nem is nagyon érdekli hogy kin gázol át. Számomra a legkevésbé sem szimpatikus, hímsoviniszta, piás görény. A Parázs a hamu alatt nem az a fajta könyv, amit ne lehetne letenni bármikor, engem nem ragadott magával - valószínűleg a túlnyújtott cselekmény miatt. Ami viszont nagyon tetszett, maga a korszak, amiben játszódik. Egyik kedvenc jelenetem például egy pukkant diner-ben játszódik, ahol a kaja és a kávé is pocsék, de szinte látni a színeket és a formákat az étteremben. 

Lázadás versus nyugalom

Tetszik az is, ahogy Polly lázad a törvények, szabályok ellen és tiltakozik a vérontással és agresszióval szemben. Ez a mindentől távol álló szabadság szimpatikussá teszi ezt a fajta életet, ennek ellenére az író a magányos oldalt is ábrázolja, hiszen pont a kötelékek, előírások hiányoznak ebből az életből, ami miatt Polly nem tud megállapodni. Mikor Jack és Polly újra találkozik, világossá válik mindkettejük számára, hogy az a bizonyos nyár volt életük legszebb időszaka, amikor hagyták, hogy szerelmük kibontakozzon, mégis felemás volt az érzés hiszen folyton bujkáltak: Jack nem szerette volna ha híre megy, egy háború ellenes anarchistával kavar. A lány bizonyára úgy gondolta, meggyőzi a férfit az elveivel és őt választja majd a hadsereg helyett. Sajnos nem így lett.

Tervek versus valóság

A történet tragikusan végződik, mégis feloldja mindkét konfliktust: Jack attól való félelmében, hogy elveszthet mindent, egyenesen a vesztébe rohan - miközben Peter is elveszti a fejét és képtelen uralkodni az érzelmein. Végül a fegyver kétszer is elsül és semmi nem a tervek szerint alakul.

Ajánló
Kommentek
  1. Én

  1. Konyvesbandita
    2016. március 28., hétfő 09:53
    Válasz

    Szupert kis ajánló!