Louis Ferrante: Maffialeckék

Amit az alvilágról tanulhatunk az üzleti életben.

Mindig is vonzott a maffia élet: elegáns öltönyök, fényes cipők, füstölgő szivarok... és puskák. Kerülöm a bűnözőket, mégis nagyon érdekel az életük: hogyan kerültek a maffiába, hogyan élnek, kikkel üzletelnek, aztán hogyan lépnek olajra egy szép napon a titkos csatornáikon keresztül, a zsaruk elől menekülve.

Könnyű párhuzam az üzleti élettel

A könyv a maffia remek üzleti érzékét illusztrálja konkrét példákkal: 88 leckén keresztül mutatja be a párhuzamokat az alvilág és az üzleti élet között. Az író számtalanszor rámutat, hogy a maffia legsikeresebb tagjai valójában kiváló üzletemberek voltak - a 88 tippet az életben maradáshoz szemléletes maffiózó sztorikkal, anekdotákkal kíséri.
Az én ízlésemnek sok esetben túl sok volt a tényszerűség, az össze nem függő cselekmények hosszú sorozata és a követhetetlen mennyiségű szereplő. Azt viszont nagyon izgalmasnak találtam, hogy kötetben majdnem mindenki a valódi nevén szerepel, így sok esetben ismerős nevek és történetek tűnnek fel a lapokon. Többször felidéztem magamban a Keresztapa trilógiát.

Olvasás, olvasás, olvasás

A szerző egy korábbi maffia tag, aki ellen vádat emeltek és hosszú börtönbüntetést kapott. Ez az időszak azonban termékenynek bizonyult: Ferrante itt vette a kezébe élete első könyvét. Elmondása szerint éveken át olvasott, rengeteget tanult az ókori filozófusoktól és a híres történelmi alakoktól. Ennek ellenére az írás rendszerint vulgáris és nem túl nagy irodalmi igényességgel készült - bár lehet, hogy ez a műfordítás miatt van így - mégis, a vége felé haladva egyre kevésbé tudtam elviselni a káromkodást.

Új élet

A börtön után Ferrante bűnöző léte lezárult és egy új kezdődött. A bűnözést immár helytelen dolognak tartotta, de igénybe vette a tapasztalatait: a maffiózó élet ugyanis megtanította, hogyan védekezzen, illetve arra, hogy csak magában bízhat. A tanácsai pedig aranyat érnek!

 

Leckék

A könyvben imádtam az idézeteket és az összefoglalókat az egyes fejezetek, ún. leckék végén. Ezekből szeretnék kiemelni néhány esszenciális darabot, ami megragadta a figyelmem és ízelítőt nyújt a könyvből.

6. Kerüljük az intrikákat

"A háború kemény játszma, de azt hiszem, a politika még keményebb."
Bernard Law Montgomery tábornok

A lecke szerint aki belefolyik a hivatali intrikákba, nagyot bukhat. A nyertes az lesz, aki tartani tudja a száját.

11. Vegyük észre a lehetőségeket

"Én csupán üzletember vagyok, megadom az embereknek, amit akarnak."
Al Capone

A fejezet arra hívja fel a figyelmünket, hogy nézzünk körül a környezetünkben, keressünk kihasználatlan, de hasznot hajtó üzleteket.

30. Legyünk saját sorsunk urai

"Minden szentnek van múltja és minden bűnösnek van jövője."
Oscar Wilde

A tanulság az, hogy minden egyes élet tapasztalatot később fel lehet használni arra, hogy jól csináljuk azt, amit végül életcélunknak választunk.

52. Aludjunk rá egyet!

"Soha ne válaszolj azonnal egyetlen ajánlatra sem... sem panaszra, sem egy váratlan lehetőségre."
Talleyrand

A szerző szerint az üzleti életben is számtalan csaló akad, aki megpróbál belehajszolni minket egy döntésbe. Helyesen járunk el, ha ilyenkor megálljt parancsolunk az embereknek, akik nyomás alá akarnak helyezni minket, mert lehet, hogy csak át akarnak verni.

60. Az üzletben nincs barátság

"A Jóisten szabadítson meg a barátaimtól. Az ellenségeimmel elbánok magam is."
George S. Patton tábornok

Az író véleménye az, hogy egy igaz barát soha nem fog szándékosan bajba keverni minket. Ha mégis megtörténik, akkor ideje elgondolkozni azon a kötődésen.

71. Nagyvonalúság

"A chicagói szegény családok közül sokan hiszik azt, hogy én vagyok a Mikulás."
Al Capone

Az alkotó ebben a részben arra kér minket, hogy viseltessünk könyörülettel a nincstelenek iránt. Tízszeresen kapjuk vissza, amit adunk.

 

Behind the scenes

A maffia az egyik legrégebbi vállalat, ezért érdemes tanulni tőlük. Ajánlom a könyvet azoknak, akik szeretik a maffiózó történeteket és a színfalak mögé szeretnének látni. Azoknak viszont nem ajánlom, akik igényes, szépen megírt történetekhez van szokva. Véleményem szerint, ez nem az.
Kíváncsian várom a Ti véleményeteket!

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én