Tristan Schwartz: A genovai méregkeverő

A cím alapján egy misztikus regénnyel számoltam, ezt a megérzést alátámasztotta az alcím is - Egy igaz történet az illúziókról.

A könyv írójáról tudni kell, hogy egy fiatal kábítószer használó, aki saját élményei alapján alkotta ezt a regényt. A borítón egy elmosódott tekintet és néhány erdei gomba sziluettje látszódik, négy szóval kísérve: szerelem, szenvedély, bosszú és gyűlölet. Egy romantikus olvasmányról van tehát szó, tele cselszövéssel, intrikával - jó adag tudatmódosító szerrel és méreggel átitatva.

Szereplők

A regény a középkori Itáliába repít vissza, hogy elmesélje a Coronado család történetét. Első lapjain sorban megismerkedhetünk a család tagjaival - az előkelő Lucretia asszonnyal, gazdag férjével, fiával és annak gyönyörűséges menyasszonyával, valamint a számkivetett mostoha fiúval. A mostohát - Angelo-t - először fekete báránynak állítják be a család tagjai, pedig a szereplők közül valójában senki nem ártatlan...

Végzetes ősz

A cselekmény egy őszi napon kezdődik. A genovai Lorenzo Coronado és a firenzei Sylvia Visconti esküvőjére készül a ház népe, miközben egy másik szálon kitér főhősünk gomba fogyasztási szokásaira is. Aztán egy szép pénteki estén, meglepő fordulat következik be az ifjú jegyesek életében, a titkokkal teli hajnalra pedig kitisztul a valóság. Az életük örökre megváltozik.

A könyv gyönyörűen bemutatja a genovai házat, a kiskertet és a környező erdőket, ahol a történet nagy része játszódik. Emellett kitekintést nyerünk a mantovai, velencei, valamint a firenzei virágzó kereskedelmi életre is.

Misztikus motívumok

A szereplők és a környezetük bemutatása mellett, az író nagy hangsúlyt fektet a visszatérő misztikus motívumokra is: fehér ló, bagoly, telihold, megátkozott szoba, törpe, csuhás aggastyán és persze a varázsgomba.

A gombák fogyasztása változó intenzitású és hosszúságú hallucinációkkal jár. Angelo első hallucinációjától kezdve, sokszor nehéz megállapítani hogy melyik szereplő mikor hallucinál, mikor álmodik vagy éppen lidércnyomás gyötri. Kísért a fájdalmas múlt, az el nem felejtett szerelmek, az egy éjszakás légyottok bűne.

Titkos vágyak

A sodró lendületű történet folyamatosan visz magával, az újabb és újabb kis képből kezd összeállni a mozaik. A szereplők jönnek-mennek a házban: van, aki elszökik és van, aki rejtélyes körülmények közt tűnik el - a regény végére azonban, fény derül a titkokra. A sárga ajtajú ház, a templom mellett, ha mesélni tudna...

Ajánlom a könyvet azoknak, akik szeretik a misztikus témájú, valóban szenvedélyes olvasmányokat és szeretnének belesni egy gazdag, középkori család életébe, akik bár vallásosak - de semmi sem szent nekik.

Ti olvastátok már a könyvet? Mi a véleményetek?

 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én